SEO vs SEM - Hva er forskjellen?

Dette er et spørsmål vi ofte får fra våre kunder når de skal i gang med å bygge en digital kommunikasjonsplatform. 

Egentlig er det misforstått fordi SEM (Search Engine Marketing) er en overliggende kategori hvor SEO (Search Engine Optimization) er et av virkemidlene. Det de fleste mener når de stiller spørsmålet er om de bør satse på synlighet i søkemotorene ved hjelp av SEO eller betalt søk (Pay Per Click).

For å forstå må vi vite hva som er forskjellen mellom de to. SEO dreier seg om å gjøre tiltak som øker den organiske synligheten til utvalgte websider i søkemotorene. PPC handler i denne sammenheng om å annonsere i søkemotorene og betale per klikk for den trafikken du får til websiden din.

 

screenshot-ppc-vs-seo

 

Svaret på hva du skal velge vil i de aller fleste tilfelle være et Ole Brumm-svar: Ja takk begge deler. De aller fleste kundene vi jobber med benytter begge taktikker og vi ser store fordeler i å bruke begge virkemidler i tett harmoni.

For å bygge høy organisk synlighet i Google og andre søkemotorer handler det om å ha et langt perspektiv. Det er viktig å sørge for at man har en teknisk god nettside og samtidig ha høy fokus på å produsere godt innhold som brukerne kan ha nytte av. En kontinuerlig revisjon av eksisterende innhold på websiden er også viktig. 
Når nettsiden blir gjennomsøkt (crawlet) av søkemotorene vil de oppdage at websiden din til stadighet blir oppdatert. Google registrerer også at brukerne setter pris på det de finner ved at de bruker tid på siden din og kommer tilbake for mer. Det belønnes med høyere ranking og jevn klatring til toppen.
Som nevnt må man ha et langt perspektiv og være tålmodig. Hvor lang tid det tar vil avhenge av hvilke type nøkkelord og informasjon det er snakk om.

New call-to-action

Betalt søk på den annen side er en rask måte å bli synlig på. Ved å opprette en kampanje i for eksempel Google AdWords kan du være på førstesiden i løpet av kort tid. Bruk av betalt søk kan være svært nyttig når du lanserer en ny webside eller har nye produkter eller tjenester du ønsker å markedsføre. Betalt søk er svært målbart fordi du kan se eksakt hvor mye trafikken koster deg og hva den gir i form av verdi på websidene din om det er snakk om kjøp, utfylling av kontaktskjema eller andre typer konverteringer.

Felles for begge fremgangsmåter er at du må sørge for godt innhold på websiden din som svarer på brukerens søk. 

Som nevnt vil vi i de fleste tilfelle anbefale å jobbe målrettet med begge taktikker for på den måten å få høyest mulig effekt ut av de ressursene som er tilgjengelig.

 

Opprettet 13.08.2018, oppdatert 11.07.2019

Hva er featured snippets?

Featured snippets kan oversettes tilanbefalte utdrag, ellerutvalgte utdrag

Les mer
Forkortelser og begreper i digital markedsføring

digital markedsføring er det et hav av forkortelser. I vår hverdag har vi med disse forkortelsene å gjøre hele tiden. Det kommer stadig nye og noen blir gamle så oversikten under skal vi forsøke...

Les mer

Vil du motta e-post på nye blogginnlegg?