Botsene kommer!

Har du hørt om bots? Da jeg som gutt på 80-tallet ønsket meg en datamaskin, tenkte jeg den skulle være en det gikk an å snakke med. Da Commodore 64 endelig kom i hus ble det jo ikke helt slik. I den siste tiden har mulighetene kommet og botsene ligger an til å sette sitt preg på 2016.


Så hva er en bot?

I bunn og grunn programvare som kan automatisere oppgaver og simulere menneskelige samtaler.

I dag finnes det flere bots som gjør enkle oppgaver for kundeservice og mer avanserte som for eksempel den Taco Bell har laget i USA. Hurtigmatkjedens bot kan ta i mot bestilling og betaling, alt utformet som en samtale mellom bestiller og tacoboten. Tacoboten er foreløpig i betamodus.

Kjøkkenbot

Om ikke lenge håper jeg å ha en bot-samtale omtrent slik:

Meg:  Hva blir det til middag i dag?

Kjøkkenbot:  Et øyeblikk så skal jeg sjekke hva som er i kjøleskapet.
(Kjøleskapet har selvfølgelig Internet of Things funksjonalitet).
(Kjøkkenbot sjekker innom badevekten og blodtrykksmåleren min fra Withings og ser at det er på tide med en sunn middag)

Kjøkkenbot: Jeg foreslår tunfisksalat. Du har alt i kjøleskapet bortsett fra tomater og løk.

Jeg: Supert, da spiser vi det. Hvem er hjemme? (Kjøkkenbot sjekker kalenderen til familiemedlemmene)

Kjøkkenbot: Alle bortsett fra Anna er hjemme og det passer best å spise kl 17:30. Det er nok mat til én til - skal jeg invitere moren din, det er lenge siden hun var på besøk?

Jeg: Ja.

Kjøkkenbot: OK. Jeg har informert alle. Moren din takket ja. Tomater og løk er bestilt hos kolonial.no og du kan hente det på vei hjem fra jobb.

Jeg gleder meg. All funksjonalitet eksisterer i dag for å gjøre dette mulig. Det må bare bygges og kolonial.no må levere raskere.

mann-robot-oktan-oslo


Hvor kan man finne bots i dag?

De fleste bots holder til i meldingstjenester av forskjellig art. Slack som har blitt populært på forretningsmarkedet med nesten 3 millioner daglige brukere har god funksjonalitet for bots. Hos Oktan bruker vi Slack og har bots som planlegger møter for oss, forteller oss om når noen har meldt seg på nyhetsbrevet vårt og en vi kan spørre om statistikk fra websiden vår.

Twitter har hatt bots lenge, men de har ikke vært så  avanserte. En artig twitterbot er @boy2bot som tar alle twittermeldinger som inneholder ordet boy og bytter det ut med bot.

I iPhone bor det en bot du kan snakke til som heter Siri, hun kan fortelle deg om været, når du må dra for å rekke et møte, gi deg kjøreanvisninger og mye mer.

Det virkelig store stedet det kommer til å finnes bots snart er på Facebook Messenger. Messenger har 900 millioner brukere og Facebook annonserte på F8-konferansen i april at de åpner bred støtte for bots.

En annen aktør det er verdt å følge med på er Google. De har til nå vært tilstede med Google Now i Android-systemet, men er foreløpig ikke på høyde med konkurrentene. Det er svært sterke miljøer innen artificial intelligence i Google så sannsynligheten for at vi får se noe fra den kanten snart er stor.

Artificial Intelligence er teknologien som ligger bak den sterke veksten i bots. Det har blitt gjort store fremskritt og utviklingen går stadig raskere. Dette sammen med støtten fra Facebook Messenger gir grunnlag for store forbedringer i bot-teknologien.

Hvordan skal man kunne tjene penger på utviklingen av bots?

Foreløpig er det få bots som koster penger, men etterhvert som de blir bedre vil det være mulig å ta betalt. Når det kommer bots som kan erstatte menneskelige ressurser innen for eksempel kundeservice er det klart at det vil være betalingsvillighet. Det kan også tenkes modeller der utvikleren av boten får en andel av salg som gjøres gjennom den, som med tomatene og løken ovenfor.

Hvordan ser din drømmebot ut?

Opprettet 14.08.2018, oppdatert 25.02.2020

30 grunner til å benytte HubSpot i markedsføring

Har du mål om å få maksimale resultater av din digitale markedsføring er det essensielt å vurdere Inbound marketing og en programvareplattform som gjør mye av jobben for deg. Her skal vi fortelle...

Les mer
Reklame og markedsføring i krisetider

Det er underlige tider. Nesten over natten er alt snudd på hodet. Hjemmekontor. Stengte skoler og barnehager. Tomme kjøpesentre. Tonnevis av usikkerhet. Så hvordan skal en stakkars markedsfører...

Les mer